Etos Kerja dan Pembangunan Nasional - Zuhri, Miftahuddin (Fakultas Filsafat UGM, 1984)
Buku ini ditulis, kecuali mempunyai tujuan untuk lebih menonjolkan perlunya nilai-nilai lama dalam pembinaan kebudayaan sekarang dan yang akan datang. Tetapi lebih daripada itu ingin menonjolkan tentang kedudukan dan fungsi Pancasila dalam usaha pembinaan termaksud. Penghayatan dan pengamalan Pancasila di sini merupakan suatu usaha positif untuk mengembangkan sikap-sikap yang sesuai dan mendorong usaha pembangunan, tetapi lebih dari itu sesuai dengan kodrat manusia baik sebagai individu, anggota masyarakat, bangsa dan manusia pada umumnya.